← uz sākumu
2011.gada 27.jūlijs (14)

Tas ir apstiprināts - esmu traks.

Lasāmviela, Grāmatas, Aizķēra   


Jau iepriekš rakstīju par savu apsēstību ar minimālismu un vairākām grāmatām, kuras šajā sakarā esmu izlasījis. Konkrēti šī grāmata aizskāra kādu iepriekš citās grāmatās neminētu minimālisma aspektu - veselību, un līdz ar to ēšanu. Lai gan man nepatīk grāmatas kopējā augstprātīgā gaisotne, tomēr man patīk idejas, kuras autors klāsta. Autors, protams, neslēpj, ka pats ir vegānis un savā grāmatā to apraksta visnotaļ vienkārši un bez samākslota fanātisma. Tas uzrunā.

Konkrēti uzrunāja šīs lietas:

1) 1kg liellopa gaļas mums izmaksā 16kg CO2 izmešu utml. - ārkārtīgi nesamērīgas lietas pret ieguvumu,

2) piens patiesībā ir domāts teļiem nevis pieaugušiem cilvēkiem - par vēdera pūšanos droši vien nebūtu jābrīnās,

3) barības koma - jeb miegainība un nespēja sakarīgi koncentrēties pēc ēdienreizēm,

4) šis vismazāk, bet ēdot tikai tādu paiku organisms sasniedzot savu dabisko (optimālo) svaru.

Pēc konkrētās sadaļas ir arī izaicinājums 30 dienas atturēties tikai no gaļas ēšanas.

 


Tas izklausījās pārāk vienkārši. Un tieši tāpēc es nolēmu pamēģināt vegānismu 30 dienas. Realitātē tas nozīmē atteikties no visa, kas ir nācis no dzīvām radībām - gaļas, piena, piena produktiem (siers, krējums, biezpiens, jogurts, saldējums, piena šokolāde utt utjp), olām, kā arī zivīm. Un pilnīgi visa, kā sastāvā ir jebkas no augstāk minētā :)


Es vienkārši gribēju saprast kādas ir sajūtas ēdot tikai ... zaļbarību.


Izklausās baisi, vai ne ?!? :)


Tomēr kā izrādījās, nemaz TIK baisi tas nebūt nav.


Viss sākās ar baigo domāšanu par to, ko tad es ēdu un, vai vispār ir iespējams izdomāt jebko, kas būtu garšīgs un iekļautos noliktajos rāmjos ? Pirmajā un otrajā dienā es atradu ātru un vienkāršu pagaidu risinājumu, kamēr tikšu skaidrībā par turpmāko uztura sastāvu un izskatu - es vienkārši paņēmu rīsus ar sojas mērci klāt pieliekot daudz daudz svaigu gurķu un tomātu. Kamēr tiesāju tos lēnā garā sāku atklāt un izdomāt jaunas lietas, ko varētu ēst - piem. griķi, makaroni, kartupeļi, frī, lečo, rīvēti burkāni, rīvētas bietes, zirnīši, kukurūza, dažādas tomātu mērces, zirņu zupas, sakņu zupas, rieksti... saldajā piem. halva, medus, banāni, vīnogas, arbūzi, āboli, kukurūzas nūjiņas... patiesībā izrādijās, ka ir ārkārtīgi daudz lietu, kuras iekļaujas vegānisma rāmjos. Ne visas no tām, protams, ir veselīgas - piem. zefīri (neredzēju neko aizliegtu sastāvā, tomēr daudz visādu E tur bija). Pienu pie brokastu pārslām es aizstāju ar sojas pienu, kurš pēc garšas man atgādina parastu pienu ar mazu vaniļas piešprici - sākotnēji domāju, ka garšos pēc ūdens un būs jāpierod, ja gribēšu lietot - nekā tāda. Īsāk sakot mājās esot izdomāt kaut ko vegānisku paēdamu nav nekādu problēmu.


Lielāks izaicinājums šķita doties saviesīgās pusdienās ar draugiem ārpus mājas. Tomēr arī tur ar nelielu skaidrošanos var mierīgi tikt pie frī kartupeļiem ar kečupu un lielu čupu visādu svaigu dārzeņu salātu. Pat McDonaldā un Hesītī es varu mierīgi iegrauzt savus iemīļotos frī ar saldskābo mērci. Un nevarēšu aprakstīt ar kādu izaicinājuma, misijas un sajūsmas sajūtu es devos Krastmalas LIDO - arī tur var dabūt foršus basmati rīsus ar sīpoliņu un burkāniem, pārkraujot tos ar salātiem pēc patikas un piekožot magoņrupmaizīti. Pēc patikas arī Alu var uzdzert - jo tas taču ir izteikti vegānisks ! :D


Šodien ir 32.diena. Pašsajūta laba - gribas teikt, ka labāka. Nekādu nepārvaramu iekārienu pa šo laiku nav bijis. Sākotnēji gribējās un ēdu vairāk - četras līdz sešas reizes pa dienu, tas esot normāli. Ir nomesti gandrīz 6 kilogrami mana ārkārtīgi liekā un negribētā svara.


Cik ilgi es turpināšu labi iesākto ? Nav ne jausmas - visi apkārt skatās uz mani kā uz dīvani (nav jāpierod) un biedē kā mācēdami cik neveselīgas tādas pārmaiņas varot būt - man gan pašam ir sajūta kā tad, kad mēģināju mest nost smēķēšanu un visi uzreiz piedāvāja labos Marlboro un Camel, lai tikai kāds neatkristu no atkarīgo pulciņa. Pa šo laiku esmu nominies divreiz pa 30km un vienreiz 10km distances - nekādus spēku izsīkumus neesmu manījis. Drīzāk otrādi - pēc otrā 30km brauciena ap 23:30 naktī piefiksēju neizskaidrojamu enerģijas un spēka klātesamību - parasti jau būtu izslēdzies.

 

Tomēr, baidoties aloties un gribot pēc iespējas precīzāk salīdzināmus eksperimenta rezultātus, pirmajā eksperimenta nedēļā uztaisīju arī sen plānotās asinsanalīzes, kurās vienīgais ārpus normas rādītājs bija vienam no sliktajiem holesterīniem. Šobrīd ir doma vilkt līdz 60 dienām un tad taisīt atkārtotas analīzes salīdzinājumam. Ja kāda man vēl šobrīd nezināma iemesla dēļ izdomāšu pārtraukt šo eksperimentu ātrāk, tad arī noteikti uztaisīšu salīdzinošās analīzes.


... tādi lūk pīrāgi.


  
 
    Jy       2011-07-27, 15:29
- Runājot par to CO2 - viens liels suns (tā uzturēšana) ir līdzvērtīgs diviem Landroveriem. So, jūs ar savām četrām mašīnām esat ļoti videi nedraudzīgi
       Boo >Jy       2011-07-27, 15:38
- Pārējās divas mums neskaitās

BTW mēs nupat arī alumīniju (bundžiņas) sākām šķirot
          Jy >Boo       2011-07-27, 15:42
- Ko jūs tik daudz bundžās pērkat?
             Boo >Jy       2011-07-27, 15:48
- Kāpēc uzreiz secinājums, ka to ir daudz ? To nav daudz, bet tas jau neattaisno nešķirošanu
    N.R.       2011-07-27, 15:56
- Varēji jau sākt ar parastu veģetārismu, tā vienkāršāk. Bet nu pāriet uz bez gaļas uzturu ir vieglāk tikai ja esi gatavošanas fans, cilvēkiem kas ēd cīsiņus ar kartupeļiem ir ļoti grūti, jo nevar izdomāt ar ko to aizvietot. cilvēki ka ikdienā gatavo dažādus ēdienus piemēram no cetrassezonas.lv un citiem high-profile recepšu portāliem un grāmatām, tiem gaļa tā īsti nekad nav bijusi mega-nepieciešamība.
       Boo >N.R.       2011-07-27, 16:09
- Es patiesībā vairāk piederu tiem prastajiem - es nekad neko neesmu gatavojis pēc receptes - omlete ir manas kulinārijas virsotne Tomēr arī tādiem tas netraucē - paņemam mazliet maķīšu, pielejam sievas taisīto lečo, piemetam kādu gurķus tomātus un vēders pilns
    gunku       2011-07-27, 17:45
- Nu i sasmīdināji. Makaronos IR olas! Man domāt, ka zefīros arī ir olas baltums par 99%.
       N.R. >gunku       2011-07-27, 18:05
- Makaronos _nav_ olu. Makaroni sastāv (normāli makaroni, pasta, spaghetti utt) tikai no miltiem un ūdens. Olas ir visādos padomju laiku nūdeļu makaronos vai speciālos Olu makaronos ko netīšām nenopirksi. Un zefīros arī nav. Paskaties vienreiz kādam produktam sastāvu
          Guna >N.R.       2011-08-01, 19:15
- kuros zefīros nav olu? Cik esmu skatījusi sastāvu, nevienus tādus neesmu redzējusi.
Makaronos gan olu nav (izņemot svaigo pastu).
Ā, un maķīša frī nav vegāni, tur ir milk deriatives klāt (mājaslapā var sastāvu atrast).
Un alus var būt nevegānisks pavisam noteikti, jo tiek filtrēts(?) caur želatīnu, olbaltumu un zivju pūšļiem, iesaku pagūglēt. Vācu alus ir vegāns, jo citādu aizliez likumdošana.
             N.R. >Guna       2011-08-01, 19:29
- labi, ir visai mazs procents "olbaltuma pulveris", kas līdz olai ir aptuveni tik pat tālu kā želatīns līdz gaļai, bet nu labi, vegāniem fanātiem droši vien nepatīk.
                Guna >N.R.       2011-08-01, 19:34
- Un es jau cerēju, ka būs atradušies ēdami zefīri (neesmu vegāne un fanāte, bet laktoveģ.)!
Ja tas ir eksperimenta nolūkos, tad tas olbaltuma pulveris tiešām neko nemaina.
       Boo >gunku       2011-07-27, 19:03
- Ieej veikalā un apskaties sastāvu
    jcx       2011-07-28, 17:08
- Veiksmes!
Izvairos no gaļas gadus 3-4 un pilnīgi to neēdu nākamos 3. Sajūta daudz labāka, veselība tieši uzlabojusies. Tiesa, fizisku darbu ikdienā nestrādāju un uz svaru zāli arī neeju. Pa šiem gadiem pāris kilo nākuši klāt, bet tas droši vien saistīts ar vecumu - šogad palika 41.
    Juris       2011-08-17, 21:13
- Eu, nu kaa sokas, trakais? Padalies. Tauta gaida turpinnājumu!

↑ uz augšu ↑
Mani sauc Ingus Bukšs (tāpat zināms kā Boo) esmu aptuveni 40 gadus jauns. Esmu vierdodokss un strādāju par apkopēju
Tup un Turies

Mans foto portfolio →

RSS